Inhemska grupper isolerade av Coronavirus Face another Threat: Hunger

För många av dem, morgonen arepa – en traditionell majs måltid bakverk, fylld med kött – är deras enda måltid på dagen.

BOGOTÁ, Colombia – Varje morgon på en skola i den stora öknen längs den colombianska kusten, 40 barn, alla en del av landets största inhemska grupp, Wayuu, samlas före klassen till frukost.

Och många av eleverna, av vilka några har sett sina bröder och systrar dö av undernäring i denna avlägsna och ofta försummade region, börjar oroa sig för överlevnad.

Men sedan Colombia gick i karantän och skolor stängdes för två veckor sedan, Josefa García, en skola administratör, har inte fått någon av dessa måltider från landets utbildningsministerium. Inte de där barnen heller.

Den globala spridningen av den nya coronavirus har satt miljontals ursprungsbefolkningar på hög beredskap, medveten om att bara ett fåtal fall kan stava katastrof på platser långt från sjukhus eller med liten tillgång till tvål och vatten.

"Vår rädsla är att om vi inte dör av viruset," sade Ms García, 68, "vi kommer att dö av hunger."

Den lilla mat vi hade kvar är borta, säger Adolfo Jusayú, 55, en far till fyra unga pojkar.

Men tillsammans med oro för framtida infektioner är oro för kvällens middag, eller morgondagens lunch. Många infödda samhällen är oförberedda i månader av ekonomisk förlamning. Och i värsta fall orsakar isoleringsåtgärder redan nödsituationer.

Över amerika, sjukdomar som väckts av utomstående en gång raderas eller ödelagt många infödda nationer, och detta arv är fortfarande stark i kollektiva minnen. Under de senaste decennierna har sjukdomar som mässling och svininfluensan orsakat förödelse på vissa samhällen.

Förra veckan, med sin inkomst som taxichaufför stoppas av Colombias landsomfattande karantän, allt han kunde ge sina pojkar för dagen var en drink gjord av majsmjöl kallas chicha och en enda arepa vardera.

I Brasilien, Joenia Wapichana, landets enda inhemska medlem av kongressen, varnade nyligen att coronavirus kan representera "ytterligare ett folkmord" för ursprungsbefolkningar.

Redan har mer än ett dussin inhemska grupper rapporterat fall av Covid-19, inklusive Yukpa i norra Colombia, de sex nationerna i Grand River Territory i sydöstra Kanada och Navajo i sydvästra USA.

Ibland har dessa åtgärder varit effektiva. I andra fall är ledare hitta sina ansträngningar motarbetas.

Som svar har många inhemska ledare vidtagit skyddsåtgärder i egna händer, i vissa fall bygga handtvätt stationer inom sina territorier, spärra av sina marker och inrätta gränspatruller.

I en 20 mars brev publiceras på sociala medier, dissident medlemmar av FARC, en av Colombias militanta grupper, sade ursprungsbefolkningar patruller fann "hindrar vår rörlighet" lämnade dem "inget annat val än att agera med våra armar."

I Colombia, som har omkring 2.000 av de mer än 30.000 bekräftade Covid-19 fall i Latinamerika, hotades inhemska ledare i den bergiga avdelningen av Cauca av droghandelgrupper, efter de stängde deras gränsar, genom att sätta upp 69 kontrollpunkter som skyddas av 1.200 vakter.

På andra håll, bland annat i Ecuador och Brasilien, native ledare har begärt stora olje-eller gruvföretag att stoppa arbetet i sina regioner, rädd för föroreningar från utomstående arbetstagare. De har haft begränsad framgång.

År efter ett fredsavtal mellan FARC och den colombianska regeringen, en virvel av gerillagrupper, paramilitära organisationer och brottssyndikat kvar i regionen, och i allt högre grad ursprungsbefolkningar som försöker störa olaglig verksamhet har hittats döda.

Tusentals arbetare väntas anlända till området i sommar. Usa: s regering anser rörledning lager vara "viktiga kritisk infrastruktur arbetstagare," som kan undantas från hälsorelaterade stop-work order.

"Vi är mycket oroade", säger Andrew Werk, ordförande för Fort Belknap Indian Community i norra centrala Montana, efter nyheten att företaget TC Energy skulle fortsätta att bygga Keystone XL-ledningen, ett 1 200 mil långt projekt som drog protester 2016.

Få platser har känt effekterna av viruset så starkt som norra Colombia kuststaten La Guajira, där Wayuu utgör ungefär hälften av de 800.000 invånarna.

I ett uttalande, sade ordföranden för TC Energy, Russ Girling, företaget skulle vidta åtgärder för att "garantera säkerheten för våra besättningar och medlemmar gemenskap under den nuvarande Covid-19 situation."

Hittills finns det bara ett fall av viruset i La Guajira. Men Colombias rikstäckande karantän har förlamat avdelningens turism och handelsekonomier, slutare företag baserade runt små stadskärnor och lämnar föräldrar inte kan köpa veckans ris, fisk eller majsmjöl.

Efter att ha överlevt krig, revolution och generationer i ett av regionens hårdaste landskap, befinner sig Wayuu nu hamrade av karantänrelaterad hunger.

Men nyligen har Mr Jusayú jagat kaniner, letar efter kött. På natten samlar han barnen – Aldemar, 2, Juan, 4, Jaiber, 6 och Eduard, 9 – i deras hem, där de öppnar sin Bibel och ber.

Mr Jusayú, föraren med fyra hungriga pojkar, var en gång bland de mer framgångsrika människorna i staden Siapana, spara sina pengar för att handla i sin lera hem för en konkret en.

"Vi behöver omedelbar hjälp", fortsatte han och talade om situationen i La Guajira. "Det här är en nödsituation."

"Mer än något annat ber vi om vad som händer i världen," sade han.

Att arbeta var en desperat handling, säger hon. Nu lever hennes barn på donerat ris. "Om jag inte tjänar pengar," sa hon, "Jag köper inte och vi går hungriga."

Celina Pushaina, en mor till fem som bor i Niño Wayuu, ett grannskap i staden Uribia, sade hennes cykel taxi konfiskerades av polisen i början av karantänen, efter att hon försökte fortsätta arbeta.

För Wayuu, krisen kommer i torrperioden, och efter flera år av svåra torra säsonger som har förvärrat ett långvarigt problem med undernäring.

María Sijuana, som bor i staden Puerto López, sade att hennes tre små barn har överlevt mestadels på chicha och stekt pasta sedan karantänen började. "Framtiden är upp till Gud," sade hon.

Den colombianska regeringen har arbetat för att stödja utsatta samhällen mitt i virusets spridning. I mars sade president Iván Duque att regeringen skulle skicka en engångsbetalning på cirka 40 dollar till några av landets fattigaste familjer.

Krisen kommer också som tusentals Wayuu har flytt ekonomisk kollaps i grannlandet Venezuela. Omkring 1,5 miljoner människor har totalt de senaste åren anlänt från Venezuela.

Och oförmögen att vänta så länge, vissa Wayuu människor har börjat blockera vägar med pinnar och grenar, försöker offentliggöra sin sak.

Utbildningsministeriet har också lovat att fortsätta sin kritiska skola måltid program genom att skicka mat till miljontals hem, ett projekt som kommer att vara landsomfattande av april 20. Men logistiken är komplex i denna nation av cirka 50 miljoner människor som trisected av bergskedjor och förbundna med långa ökenvägar.

World Food Programme kontor i La Guajira var tvungen att slutare 9 av sina 13 gemensamma kök för att skydda folkhälsan, men erbjuder matpaket istället. Mercy Corps, som ger månatliga kontantstöd till cirka 1.600 familjer på avdelningen, avancerade mitten av april utbetalning med cirka tre veckor.

Vissa stödgrupper har klättrat för att omforma program.

Vissa Wayuu-ledare påpekade att de flesta av deras grannar länge har saknat grunderna, sade att dessa problem kunde ha förhindrats om regeringen hade fullgjort sina skyldigheter att skydda Wayuu som anges i ett beslut från 2017 av landets författningsdomstol.

Gruppen planerar att börja distribuera hygien kit snart, vilket kan vara avgörande i ett område där tusentals inte har regelbunden tillgång till tvål eller rent vatten.

Men "vad kommer att kosta överlevnad, i människoliv, till detta samhälle som har stått emot så mycket?" frågade han. "Hur kommer myndigheterna att bidra till att se till att kostnaden är så liten som möjligt?"

Jag är säker på att Wayuu kommer att överleva, säger Weildler Guerra Curvelo, en Wayuu antropolog och tidigare guvernör i La Guajira.

Rapporteringen bidrogs av Dan Bilefsky i Montreal; María Iguarán i Medellín, Colombia; och Ernesto Londoño i Rio de Janeiro.
Gå till Källa