Ecuador ger inblick i Pandemic inverkan på Latinamerika

Den katastrof som utspelar sig i Ecuadors affärskapital, Guayaquil, ger en olycksbådande titt på hur tjänstemännens förmåga att reagera på koronaviruspandemin i Latinamerika kan vara farligt lamslagen av ojämlikheten, svaga offentliga tjänster och bräckliga ekonomier som markerar stora delar av regionen.

QUITO, Ecuador – Organ kvar på trottoarer. Myndigheterna kämpar för att hålla reda på dödsfall. Begravningsbyråer, av kistor, med kartonger gjorda av företag som vanligtvis paketerar bananer och räkor.

Ett land på 17 miljoner, Ecuador har en av de högsta officiella andelen coronavirus infektioner, och dödsfall, per capita i Latinamerika.

"Vad vi ser i Guayaquil är vad som kan hända i de flesta av Sydamerikas stora städer, där fickor av kosmopolitisk rikedom samexistera med utbredd fattigdom," säger Alexandra Moncada, som leder verksamheten i Ecuador för den internationella hjälporganisationen CARE.

Ecuadors officiella coronavirus död räkna ökade till 220 på tisdagen, det senaste antalet tillgängliga, med 182 andra fall anges som "sannolika" men obekräftade – högre än sina större och mer befolkade grannar Peru och Colombia.

Det är fortfarande oklart varför det har påverkats så djupt. Vissa experter tror att viruset kan ha rest längs landets djupa migrationsförbindelser med hårt drabbade Spanien och Italien, sedan sprids som Ecuador släpade i att anta sociala avståndstagande åtgärder.

De flesta dödsfall har inträffat i Guayaquil, en dynamisk hamnstad på tre miljoner på Stilla havet, som blev den första stora metropolen i regionen att se sina offentliga tjänster bryta ner.

Ecuadors president, Lenín Moreno, har varnat för att den verkliga siffran är mycket högre, men att eftersom testning är begränsad den verkliga omfattningen av infektioner är omöjligt att avgöra.

Viruset slet genom lyxiga gated samhällen och fattiga, sluttningar stadsdelar. Inom några dagar överväldigade explosionen av dödlighet myndigheterna, och hundratals kroppar började ackumuleras på sjukhus, bårhus och hem.

Sedan början av krisen i slutet av mars, har regeringen återhämtat 1.350 kroppar från Guayaquil hem, enligt kontoret för Jorge Wated, som leder den arbetsgrupp som ansvarar för att plocka upp de döda i staden. Omkring 60 kroppar samlas in dagligen, säger hans kontor.

Allteftersom dagarna gick började andra i hennes byggnad i socio Vivienda-området i Guayaquil att ropa efter att kroppen skulle föras ut på gatan. Polisen tog så småningom bort kvarlevorna.

Lourdes Frías sa att hon tillbringade fem dagar med att försöka få någon att samla in kroppen av en äldre granne som dog förra veckan efter att ha andningsproblem. Akut telefonlinjer var ständigt upptagen, sade hon; vid de sällsynta tillfällen när hon kom igenom, fick hon veta att ingen var tillgänglig för att hjälpa.

Den kraftiga ökningen av dödsfallen i Guayaquil – och de bilder som cirkulerar på sociala medier av kroppar inlindade i plast och lämnas utanför dörren – har blottlagt pandemins potentiella inverkan på de fattiga i utvecklingsländerna, där tillgången till hälso- och sjukvård och andra resurser är felaktig även i den bästa av tider.

"Vår situation är en mardröm som vi inte kan vakna upp," Ms Frías sagt.

Kadaverkrisen nådde sådana proportioner att lokala kartongtillverkare, som normalt producerar förpackningar för exporterade jordbruksprodukter, förra veckan började donera kartongkistor till de drabbade familjerna.

När viruset spred sig, sade vissa familjer sina nära och kära hade tillbringat dagar söker sjukhusvård; att återhämta sina släktingars kroppar tog dagar, liksom att försöka få dem begravda.

Liksom många Guayaquil invånare som arbetar i den informella ekonomin, utan förmåner eller anställningstrygghet, Ms Frías, ett hus renare, förlorade sin förmåga att försörja sig när karantänen infördes. Samtidigt ökade bristen på nedstängningen av livsmedelspriserna.

"Detta är något fördelaktigt, detta är en lösning," sade Pedro Huerta, vars förpackningsanläggning i Guayaquil donerar 600 kartong kistor om dagen. Hans växtes kartong brukar paketera Ecuadors bananer till Dole.

För att lindra den ekonomiska smärtan, förra veckan regeringen började betala informella arbetstagare en $ 60 månatliga stipendium för att stanna hemma. Beloppet är ungefär en fjärdedel av vad en hushållerska som Ms Frías vanligtvis tjänar i en månad.

Invånarna säger att priset på potatis, en nationell stapelvara, har skjutit i höjden i Guayaquil under de senaste veckorna: En dollar som används för att hämta fem pounds av potatis. Nu köper den bara en.

Pandemin har lämnat Ecuadors redan oroliga ekonomi med få alternativ utöver allmosor.

"Jag har alltid gillat att ha mina saker: mina bönor, mitt ris," sade hon. "Nu lever jag på Guds nåd."

Och Ecuadors beslut att använda amerikanska dollar som sin officiella valuta, som gjordes under en finansiell kris 2000, innebär Mr Moreno inte kan skriva ut mer pengar för att kompensera de drabbade arbetarna.

Kollapsen av oljepriserna har decimerats regeringens främsta inkomstkälla. En oläst åtstramning paket drivits av Mr Moreno, presidenten, för att lindra internationella fordringsägare ledde till bränning av upp till 3.500 folkhälsoarbetare förra året.

"Vi tror att alla någon gång kommer att gå igenom omfattande gemenskap överföring" av viruset, sade han.

Det ekonomiska trycket från Guayaquils fattiga understryker den komplexa klassdynamik som har underblåst epidemin i landet – och som kan upprepas över hela kontinenten. Virusets förmåga att överväldiga kapaciteten i Guayaquil så snabbt kan ses som ett varningstecken för regionen, säger Jarbas Barbosa, biträdande chef för Världshälsoorganisationens Americas kontor.

När viruset hittade till slummen hade dynamiken vänt. Medan bättre ecuadorianer kunde fylla på bestämmelser och dra sig tillbaka till sina hem, har många arbetare trotsat regeringens stay-at-home order att gå ihop.

Några av de första bekräftade infektionerna i Guayaquil spårades till välbärgade ecuadorianska studenter som hade gått i skolan i Spanien men återvände till sina familjer för att undkomma utbrottet i Europa. Infektioner spred sig på högsamhällesbröllop förra månaden, enligt de lokala myndigheterna.

Banker förvandlas till högriskområden när ecuadorianer, många utan bankkonton, dök upp i stort antal för att hämta sina $ 60 stipendium i kontanter.

Invånare i fattiga stadsdelar säger att många av deras grannar fortsätter att arbeta varje dag, vilket ökar risken för smitta. Vissa går från dörr till dörr och tigger om mat.

Ecuadors kris har drabbat särskilt hårt de cirka 500.000 venezuelaner som har flytt sitt lands ekonomiska kollaps. Till skillnad från ecuadorianer, de är inte berättigade till regeringens stimulans betalningar. Även Ecuador nominellt har allmän sjukvård, många fruktar att de kommer att vara den sista i raden för behandling.

Det finns kollegor som fortsätter att gå ut varje dag eftersom de är de enda familjeförsörjare, säger Lenny Quiroz, Guayaquil-baserade chef för Ecuadors union av hus städare. "Människor lämnas utan pengar, utan mat."

De sa att de hade spenderat sina sista besparingar lagring upp på mat. Lagret bör pågå ungefär en månad, sade de, men de har inga möjligheter att komma hem om förhållandena försämras.

Génesis Portillo, 26, kom till Ecuador från Venezuela för ett halvår sedan med sin pojkvän. De båda fick jobb som försäljningsassistenter i staden Machala, cirka tre timmar från Guayaquil, men förlorade dem i pandemin.

Isayen Herrera bidrog med rapportering från Caracas, Venezuela.

"Jag har hittat människor som har hjälpt oss eftersom de vet att vi alla är tillsammans i denna kris, men jag är rädd för att bli sjuk," Ms Portillo sa. "Om det inte finns några resurser att delta i ecuadorianerna, vad finns kvar för en invandrare?"

Gå till Källa