Med Boris Johnson i intensivvård, Storbritannien står inför ett ledarskap Quandary

Storbritannien, utan någon skriven konstitution, har inte en kodifierad successionsordning. Denna rättsliga lucka har föranlett frågor under tidigare episoder där premiärministrar insjuknade eller genomgick operation, och nu vävstolar stora i en tid då Storbritannien står inför sin största kris sedan andra världskriget.

LONDON – Den brittiska regeringen skadade sig i okänt territorium på tisdagen, med sin utrikesminister, Dominic Raab, tar upp den dagliga uppgifter premiärminister Boris Johnson, som behandlades i en intensivvårdsavdelning som han kämpade ett förvärrat fall av coronavirus.

Regeringen sade Mr Johnson, som har drabbats av symtom på viruset i 11 dagar, flyttades till intensivvård efter hans tillstånd försämrats kraftigt. Han har fått "standard syrgasbehandling" men andas på egen hand och har inte satts på en ventilator. Inte heller har lunginflammation diagnostiserats.

Mr Raab, 46, som förste utrikesminister, skulle bli regeringens de facto-ledare om premiärministern inte kunde utföra sina uppgifter. Han var "deputerad" av Mr Johnson på måndagen, ledde regeringens dagliga möten om pandemin och kommer förmodligen att ta på sig ytterligare uppgifter, med Mr Johnsons prognos så osäker.

Men hur regeringen kommer att fungera om statsministern är ute under en längre tid, eller dör, är ännu inte klart.

"Jag är säker på att han kommer att klara sig, för om det är en sak jag vet om den här premiärministern, han är en kämpe," Mr Raab sade vid en presskonferens.

Regeringen kommer att ställas inför betydelsefulla beslut, inklusive när och hur man kan häva nedstängningen av Storbritannien. Mr Johnson, 55, hade lett denna process och kommunicerade regeringens åtgärder till allmänheten i dagliga genomgångar, där hans välbekanta shambling stil gav vika för en allvarligare mien.

Om han är arbetsoförmögen under ganska lång tid, då är du i helt andra omständigheter, säger Jonathan Powell, som var stabschef till premiärminister Tony Blair. "Mitt i en kris som denna, i den moderna världen, är det helt omöjligt att fungera utan en premiärminister."

Mr Raab, sade tjänstemän, arbetade från sin bostad på UTRIKESDEPARTEMENTET. Han skulle leda möten om nationell säkerhet, men i händelse av en nödsituation, skulle regeringen fatta beslut på kollektiv basis.

Mr Raab, däremot, har varit en perifer figur i regeringens svar, främst med fokus på att organisera evakuering flygningar för att få tillbaka britter strandsatta utomlands. Han är mest känd för sina hårdföra åsikter om brexit, som hjälpte honom att få sin post i Johnsons brexitvänliga kabinett.

Andra ministrar – som finansministern, Rishi Sunak, och hälso-sekreterare, Matt Hancock – har varit ledande viktiga delar av svaret och kommer att ha starka röster. Att hålla disciplin kan vara svårt, sade analytiker, med mycket av ansvaret för att falla till kabinettssekreterare, Mark Sedwill.

Medan han är betrodd av premiärministern, är Mr Raab bara en av flera ambitiösa ministrar som kan hävda sin rätt att öka. Michael Gove, en senior minister och långvariga rival till Mr Johnson, var inför regeringen på TV tisdag morgon, men han meddelade att han också var nu isolerad hemma efter en familjemedlem visade milda coronavirus symtom.

I en mening kan Mr Raab mindre direkt engagemang vara en fördel, så att han kan lösa potentiella tvister mellan ekonomiska och hälso-tjänstemän över lättnader i sociala avståndsåtgärder. På tisdagen signalerade Mr Raab regeringen inte var nära ett beslut om att häva nedstängningen.

Om Mr Raab skulle bli arbetsoförmögen, sade tjänstemän, mr Sunak skulle vara nästa i raden som de facto-ledare. Som kansler har han fått bra recensioner för att rulla ut gigantiska paket för att rädda en ekonomi under nedstängning.

Raab, son till en tjeckisk flykting som flydde nazisterna 1938, är inte känd för sina diplomatiska färdigheter. Han var brexitsekreterare under Theresa May, men lämnade sin regering efter sammandrabbningar om hennes förhandlingar med EU.

"Regeringen måste visa enighet i syfte, utan käbbel eller briefing mot varandra, och att sätta det nationella intresset först," sade David Lidington, en före detta ställföreträdare för Mr Johnson föregångare, Theresa May.

Om Mr Johnson dog eller var permanent åsidosatt, säger Mujtaba Rahman, analytiker på Eurasien Group, skulle regeringen förmodligen komma överens om en vaktmästare premiärminister – förmodligen Mr Raab – och schemalägga en omröstning för det konservativa partiet att välja en ny ledare.

År 2012 var han en bidragsgivare till "Britannia Unchained", en bok som lade fram en vision om en fri marknad, avreglering framtid för en post-Brexit Storbritannien. Han ställde upp med en misslyckad partiledare i somras.

Mr Johnson är bara en av flera framstående tjänstemän som träffas av viruset. Mr Hancock, heden sekreterare, hade symptom och uppstod från självisolering i slutet av förra veckan. Överläkaren Chris Whitty gjorde sitt första offentliga framträdande på måndagen efter en veckas självkarantän.

Men att hålla en omröstning skulle vara svårt tills det värsta av pandemin passerade, och en fullskalig kampanj, som den som slutade i Mr Johnsons val som partiledare i juli förra året, verkar uteslutet för nu.

Ingen annan västerländsk regering har härjats så av viruset, och den kommer efter tre och ett halvt år av politisk omvälvning. Redan före krisen sade analytiker att Johnsons kabinett var svagt, delvis för att han rensade flera högt uppsatta partimedlemmar under förra höstens bittra debatt om brexit.

Mr Johnsons mest inflytelserika rådgivare, Dominic Cummings, filmades skyndade ut från Downing Street dagen efter hans chef testade positivt för viruset. Han har inte setts offentligt sedan dess.

[Analysis: Peaks, testing and lockdowns: How coronavirus vocabulary causes confusion.]

Downing Street har släppt få detaljer om Mr Johnsons tillstånd. På måndagen berättade Mr Raab reportrar att premiärministern hade tillbringat en bekväm natt och var på gott humör. Men han sa att han inte hade pratat med Mr Johnson sedan lördag. Två timmar efter den lugnande prognosen, var Mr Johnson flyttas till intensivvård.

Brittiska regeringar har vanligtvis försökt tysta fall där premiärministrar hade hälsoproblem. År 1953 drabbades Winston Churchill av en allvarlig stroke och var pigg till sitt hus på landet, Chartwell, där han återhämtade sig i hemlighet med en sjuksköterska och hans privata sekreterare föra honom regeringspapper.

På tisdagen erkände Mr Gove att han inte hade talat med Mr Johnson heller. Ingen läkare har informerat pressen om premiärministerns tillstånd.

År 1983 hade Margaret Thatcher en ögonoperation för en fristående näthinnan på en privat klinik i Windsor. Regeringen avslöjade inte hennes plats, men pressen upptäckte det och kirurgen talade senare med reportrar.

I veckor skrev hans sekreterare, Jock Colville, senare, "Mina kollegor och jag var tvungna att hantera förfrågningar om beslut från ministrar och regeringsdepartement som var helt okunniga om premiärministerns oförmåga."

En del av problemet, sade Mr Powell, är att rollen som premiärminister har utvecklats från att vara först bland jämlikar i en bemyndigad regering till mer av en enda nationell ledare, i form av en amerikansk eller fransk president.

Under 2003 och 2004 genomgick Tony Blair två hjärtprocedurer för hjärtarytmi, varav minst en krävde sedering. I båda fallen, Mr Powell erinrade sig, "Vi höll det hysch-hysch och inte informera det i förväg." Men Mr Blair var tillbaka på jobbet inom 24 timmar och lidit några kvardröjande effekter.

"Vi har inte ett skåp system på det gamla sättet," Mr Powell sa. "Sedan Thatcher har premiärministern varit mer av en president. Vi behöver en statsminister på plats för att fatta de viktigaste besluten."Gå till Källa