Som Himalaya Warm, Nepals klimat migranter kamp för att överleva

I byn Dhye är grödorna knubbiga, döda stjälkar. Det är ont om vatten. Den enda skolan stängde för några år sedan. Med krympande mat har de flesta familjer packat sina tillhörigheter och lämnat, drivs ut av en ansiktslös, konstgjord fiende.

DHYE, Nepal – Högt i Himalaya, på en robust platå prickade med tomma lera hyddor, har en utvandring börjat.

"Jag älskar den här byn", säger Sonam Chhiring Gurung, 76, en av de sista holdouts, "men jag kan inte överleva här mycket längre."

De är Nepals klimatmigranter, och det kommer att bli fler.

Glaciärsmältningen har accelererat i de 1500 mil långa Himalaya. Mark som en gång användes för att odla grönsaker har blivit karg. Yak herdar säger att de kämpar för att hitta bete fläckar för sina djur. Forskare har funnit att stigande temperaturer kan sprida malaria och denguefeber till nya områden i Himalaya, där myggor har börjat dyka upp i högländerna.

Klimatförändringarna gör himalayaregionen på nytt, äventyrar miljontals sydasiater som är beroende av dess vattenresurser och driver bergsinvånare i norra Nepal, hem till världens högsta toppar, för att bygga nya bosättningar på lägre höjder.

Sydasiater är bland de mest utsatta. Förra året, efter en ovanligt svag monsun, tog vattnet nästan i Chennai, en av Indiens största städer. I Bangladesh riskerar upp till 18 miljoner människor att förflyttas till 2050 enbart från havshöjningen, enligt Environmental Justice Foundation. Extrem värme gör människor sjukare och fattigare, och skulle kraftigt kunna minska levnadsstandarden för 800 miljoner människor i regionen om målen för att mildra klimatförändringarna inte uppfylls.

Runt om i världen har tiotals miljoner människor redan fördrivits till följd av en värmande planet. Forskarna uppskattar att antalet klimatförändringsmigranter – de som flyr från naturkatastrofer, torka eller andra katastrofer – kan uppgå till en miljard i slutet av seklet.

Förra året, i en av de mest kompletta studierna om berg uppvärmningen, varnade forskare att även om världens mest ambitiösa klimatförändringsmål uppfylldes, skulle minst en tredjedel av Himalayas glaciärer smälta i slutet av århundradet.

Varmare Himalaya kan få katastrofala konsekvenser för subkontinenten.

"På lång sikt kommer effekterna att bli djupgående för hundratals miljoner människor på slätterna", säger David Molden, generaldirektör för International Centre for Integrated Mountain Development i Katmandu. "Om vi överlagrar kraftigt förändrade regn- och flodflödesmönster blir det en enda röra för människor beroende på Asiens stora floder för bevattning och dricksvatten."

Om den globala uppvärmningen och utsläppen av växthusgaser fortsätter i sin nuvarande takt, kan regionen förlora två tredjedelar av sina glaciärer till 2100, enligt rapporten, Hindu Kush Himalaya Assessment.

Nepal är ground zero för effekterna av klimatförändringarna, sade hon. "Som ett land med en av de mest ömtåliga ekosystem – Himalaya – och en ekonomi som är starkt beroende av gynnsamma klimatförhållanden, är Nepal förmodligen en av de mest utsatta."

I ett land där nästan 70 procent av människor arbetar inom jordbruket, en acceleration i extremväder kan "vända och undergräva årtionden av utveckling vinster och potentiellt undergräva alla våra ansträngningar för att utrota fattigdomen", säger Ayshanie Medagangoda-Labé, FN: s utvecklingsprogram representant för Nepal.

År 2016 tömde Nepals armé en sjö nära Mount Everest efter att snabb issmältning hotat att orsaka en katastrofal översvämning nedströms. En studie som släpptes förra året fann att storleken på dammar ovanpå glaciärer i regionen – som både kan signalera smältning och påskynda det – snabbt hade ökat under de senaste tre åren, långt snabbare än förändringstakten från det första decenniet och en halv av 2000-talet.

Glimtar av en varmare framtid finns överallt.

Kina

Himalaya

Dhye (svenska)

Tibet

Mt.

Mustang

Nepal

Everest

Indien

Kathmandu

Av The New York Times

100 miles

"Vår första prioritet bör vara att hjälpa dem som fördrivits från klimatkrisen," sade han.

Antalet klimatförändringar invandrare i Nepals Himalaya är okänd, men lokala tjänstemän i bergsstäder uppskattar att det är i tusental. Min Bahadur Shahi, en medlem av regeringens kommission för utvecklingsarbete, sade tjänstemän planerade att spåra effekterna av uppvärmningen temperaturer för första gången genom kommande folkräkning frågor.

För mer än tio år sedan samlades byns familjer för ett möte för att fundera över en tung fråga: Ska de stanna?

Ta fallet med Dhye, i den avlägsna Mustang-regionen i Nepal, cirka 12.000 meter över havet.

I slutet av mötet lovade 17 av 26 familjer, cirka 90 personer, att lämna.

De såg sig omkring i sitt landskap, en brun, uttorkad vidd som knappt kunde upprätthålla korn längre. De vägde markförstöring, nyligen oberäknelig nederbörd och rädsla för svält mot århundraden av bott historia – de hyddor de hade byggt med sina händer, fickorna på jorden där föräldrarna hade begravt varje nyfödds navelsträng.

De som lämnar har sipprat ut ur Dhye i grupper under de senaste åren. De band buntar av mat och kläder på ryggen och vandrade nästan en mil ner till stranden av en fortfarande flödande ström. De kallade sitt nya samhälle Dhye Khola, ett lokalt namn för vattenkroppen.

Jag kunde inte stanna, säger Tsering Lamke Gurung, 54, en by ledare och far till åtta, varav fyra har dött. "Mina barn och jag kunde inte överleva från missväxt."

Men den långsiktiga bosättningsprocessen var fylld, vilket illustrerar de utmaningar som migranter står inför när det gäller att skaffa resurser till okända byar där invånarna inte har någon laglig rätt till marken.

Det fanns några stunder av triumf. En invånare skickade bilder av den obrukade marken till en fransk hjälporganisation, som gick med på att plantera fruktträd i byn och hjälpa till att bygga kraftigare betonghem för familjer.

"De stödde inte oss," Mr Gurung sa. "De skulle inte hjälpa oss att få ett intyg om markägande."

Mr Gurung, som tog ledningen i byggandet Dhye Khola, sade att han kontaktade en före detta premiärminister i Nepal för vägledning och stöd. Han träffade framstående lagstiftare, en Nepal-baserad ledare för Världsnaturfonden och representanter från utländska ambassader.

"Till dem som säger att klimatförändringarna är falska och kritiserar oss för att ockupera allmän mark, ber jag dem att komma besöka vår by," Mr Gurung sa. "Jag är ett offer för klimatförändringar."

När en regering bevarande grupp backade från sitt löfte om att ge äpple plantor för Dhye Khola, sade Mr Gurung han marscherade in på sitt kontor och hotade att bränna ner den. Han sa att gruppen så småningom gav efter och skickade omkring 275 plantor.

För att skydda mot översvämningar under sommaren monsun, invånare i Dhye Khola har börjat bygga vallar nära strömmen. De strategized om vad man ska göra om deras äppelodlingar var plundrad av lokalbefolkningen från andra kämpande byar.

Vissa undrade hur lång tid det skulle ta innan deras nästa drag, påpekade att bredare uppvärmning trender var omöjligt att fly.

Ms Gurung, som inte är släkt med Tsering Lamke Gurung, våndades över den senaste tidens död av sin man i cancer och hennes minskande pengar. Brunnen nära hennes hem har gått torrt. Hon förbannade lokala poliser som hindrade henne från att sälja vilda örter i en av de större städerna – vedergällning, sade hon, för bybornas ihärdiga ansträngningar för att få Dhye Khola erkänd.

Tsering Bitik Gurung, 52, en lantarbetare med en solveckad ansikte, sade stressen var att komma till henne.

Vi kom hit efter svårigheter, inte för skojs skull, säger hon. "Jag ber att Gud ska rädda oss."

Sittande bredvid sin spis suckade ms Gurung. Äppelodlingarna är rikliga för tillfället, sade hon, men "vår framtid är mörk."