Kraftfull cyklon rippar genom Vanuatu, Cutting Communications

Cyklonen i kategori 5 landsteg på måndagen på en ö norr om huvudstaden Port Vila. Det avbröt "många områden" av landets norra provinser, sade myndigheterna. Det degraderades senare till en storm i kategori 4.

Cyklonen Harold slet igenom Vanuatu för andra raka dagen på tisdagen, skära av kommunikation i vissa områden och komplicera Stilla nationens ansträngningar att svara på coronavirus pandemi.

Förra veckan, som Harold spottade genom de närliggande Salomonöarna, var passagerarna tvättas från en färja som de försökte göra en farlig resa genom normalt lugna hav. Dussintals saknas fortfarande och befaras döda.

Inga dödsfall hade rapporterats sent på tisdagseftermiddagen, men tidiga bilder av stormens förödelse visade byar där halmtak hade skadats eller blåst bort helt, vilket väcker farhågor.

Stormen förväntades spåra söder om Fijis södra öar, men myndigheterna där var fortfarande stärkande för starka vindar och kraftiga regn. Fijis National Disaster Management Office på tisdagen beordrade vissa människor att flytta in evakuering centra, och varnade andra att se upp för översvämningar och flytta boskap till högre mark.

Harold rörde sig österut mot Fiji på tisdag eftermiddag som en kategori 4 storm, meteorologi och geo-faror Division sa. Byrån uppskattade att stormen var spottar tillsammans med maximal vindhastighet på ca 115 miles per timme, och det rådde invånarna att vidta extra försiktighetsåtgärder tills stormen hade helt lämnat Vanuatus vatten.

Fiji har 15 bekräftade coronavirus fall men inga dödsfall, och Vanuatu, som har en befolkning på cirka 300.000 människor, är bland de få länder i världen med ingen av heller.

Den kraftfulla cyklonen komplicerar reserestriktioner och sociala avståndstagande åtgärder som hade införts i båda länderna för att bromsa spridningen av coronavirus. Det inkluderar en virtuell nedstängning i Fiji och ett reseförbud mellan Vanuatus 83 öar.

"Tack gode Gud att vi har" det tillade, notera att cyklonen var "för närvarande anställer förödelse på våra Stilla havsbröder och systrar i Vanuatu."

"Med tanke på detta virus drabbade Fiji i cyklonsäsongen, visste vi från början att vi var tvungna att väderbeständig vår Covid-19 inneslutning ansträngningar till den mycket verkliga möjligheten till en allvarlig storm slående," Fijis regering sade på Twitter, med hänvisning till den sjukdom som orsakas av viruset.

Fijis regering jordade hela den inhemska flottan av Fiji Airways. Det tillät flera virusrelaterade evakueringsflygningar till Sydney och Los Angeles att gå vidare som planerat, men sade att flygplanet inte skulle återvända förrän hotet om cyklonen hade passerat.
Gå till Källa