Iran säger att USA:s sanktioner tar liv. Amerikanska tjänstemän håller inte med.

Irans vädjan vinner dragkraft runt om i världen, vinna stöd från allierade som Ryssland och Kina, men också Europeiska unionen, FN: s generalsekreterare, rättighetsgrupper och nästan tre dussin medlemmar av kongressen, som har vädjat till Trump att upphäva sanktionerna så länge Iran kämpar mot coronaviruset.

Som Iran kämpar med en förödande coronavirus utbrott, en trasig ekonomi och en allvarlig brist på medicinsk utrustning, säger att amerikanska handelssanktioner tar iranska liv och har uppmanat USA att lyfta dem av humanitära skäl.

"Vi hade alltid sagt att sanktionerna är orättvisa men coronavirus avslöjade denna orättvisa mot världen," utrikesminister Javad Zarif sade i en nyligen videomeddelande, som han började med att ta bort en kirurgisk mask från ansiktet med blå latex handskar. Han hänvisade till sanktionerna som "ekonomisk terrorism".

Iran, ett globalt epicentrum för viruset, har bekräftat mer än 47.000 fall och mer än 3.000 dödsfall, även om folkhälsoexperter uppskattar den verkliga avgiften vara flera gånger högre.

Utrikesminister Mike Pompeo har varit otvetydig och sade i en tweet på lördagen att Irans "samlade försök att lyfta USA. sanktioner handlar inte om att bekämpa pandemin. Det handlar om kontanter för regimledarna."

Frågan har väckt frågor om kollisionen mellan att straffa amerikanska sanktioner med en dödlig pandemi, bland annat om Iran försöker utnyttja krisen för att uppnå ett långvarigt mål att häva sanktionerna, om USA använder viruset för att pressa Iran utöver vad enbart sanktioner skulle kunna göra, och vilket ansvar Förenta staterna har för en katastrof som åtminstone delvis orsakats av Irans egen olämpliga reaktion.

När Mr Zarif anklagade USA för att föra "medicinsk terror", utrikesdepartementet taleskvinna Morgan Ortagus tweeted "Sluta ljuga", och tillade, "Det är inte sanktionerna. Det är regimen."

Han har anklagat Irans ledare för att "försöka undvika ansvar för deras grovt inkompetenta och dödliga styre."

Förenta staterna upprepar ofta att sanktionerna undantar försäljning av läkemedel och medicintekniska produkter. Men amerikanska sekundära sanktioner mot finansiella institutioner och företag som gör affärer med Iran har gjort det nästan omöjligt för Iran att köpa objekt som ventilatorer för att behandla coronavirus patienter.

Om något har Förenta staterna fördubblats och infört nya sanktioner så sent som för två veckor sedan, trots att man erbjöd Iran medicinsk hjälp för att hjälpa till att bekämpa pandemin, har biståndet Iran vägrat.

Nu är behovet av sådan utrustning brådskande.

Sanktionerna "har till stor del avskräckt internationella banker och företag från att delta i kommersiella eller finansiella transaktioner med Iran, inklusive för undantagna humanitära transaktioner, på grund av rädsla för att utlösa USA. sekundära sanktioner mot sig själva", konstaterade Human Rights Watch i en rapport förra året, månader innan coronaviruset dök upp.

Irans ledarskap bär också en del av skulden för sitt fumlande svar på krisen.

"USA. sanktioner hindrar medicinsk utrustning från att skickas till Iran", sade senator Chris Murphy, demokrat i Connecticut, i en tweet på tisdagen. "Som ett resultat, oskyldiga människor dör."

Regeringen kom under beskjutning för underrapportering av antalet fall och tona ner hotet, medan rivaliteten mellan regeringen och militären lämnade landet undrar vem som var ansvarig för att begränsa pandemin.

Viruset upptäcktes först i Iran i slutet av februari, men regeringen, ignorera råd från sin egen hälsa experter, vidtog inga åtgärder för att genomdriva social avståndstagande eller låsa drabbade områden förrän denna vecka, vilket gör att viruset att sprida sig okontrollerat och vrida Iran till ett regionalt nav för utbrottet.

Att rikta fokus mot amerikanska sanktioner avleder uppmärksamheten från Irans egna misslyckanden och anpassar sig till Irans politiska mål.

Dessutom avvisade Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, det amerikanska erbjudandet om humanitärt bistånd och hävdade att viruset "skapades av Amerika". Analytiker sade att acceptera amerikanskt bistånd sågs också som politiskt ohållbart – det skulle inte fixa ekonomin eller avsluta sanktioner, men skulle ha den oönskade effekten av att göra USA ser välvillig.

Men vissa analytiker säger att Trumpadministrationen också ser viruset som en möjlighet, ett ytterligare verktyg som tillsammans med sanktioner kan tvinga Iran att kapitulera för amerikanska krav, inklusive ett omförhandlat, tuffare kärnvapenavtal och ett hinder för dess regional verksamhet.

"Iran ser en möjlighet att utnyttja coronavirus för att pressa USA. att lätta på sin maximala tryckpolitik eftersom de befinner sig i ett dödläge med ekonomin", säger Siamak Ghasemi, en Iran-baserad ekonom. "Naturligtvis sanktioner lättnad kommer att ge regeringen mer ekonomiska resurser för att bekämpa coronavirus, men de är också tänker långsiktigt."

Det är ingen tvekan om att viruset har smällt Irans redan vacklande ekonomi.

Trumpadministrationen anser att utbrottet har lyckats där sanktionerna inte ytterligare försvagade ekonomin, säger Ali Vaez, Iranchef för International Crisis Group. "De tror att tidslinjen för att föra Iran på knä har förkortats på grund av coronavirus."

Ekonomer sade coronavirus skulle krympa Irans BNP med en tredjedel och skapa minst en $ 10 miljarder budgetunderskott i år. Innan viruset hade sanktioner redan kostat Iran omkring 200 miljarder dollar i intäkter, främst från decimerad oljeförsäljning, och devalverat valutan med hälften under de senaste två åren. Och oljeförsäljningen till de få länder som fortfarande nonchalerar amerikanska sanktioner, som Kina, har rasat som priset på råolja har störtat.

De flesta småföretag, restauranger och hotell och andra servicebranscher har varit stängda i över en månad under vad som vanligtvis är deras mest lukrativa säsong, runt det persiska nyåret. Fabriker har minskat produktionen och arbetslösheten har ökat, med ekonomer säger Iran förlorar minst en miljon arbetstillfällen per månad.

I ett tecken på desperation begärde Iran ett lån på 5 miljarder dollar från Internationella valutafonden, första gången landet har ansökt om ett sådant lån sedan 1960-talet. Europeiska unionen har sagt att den kommer att stödja lånet, men Förenta staterna förväntas blockera det.

"När regeringen inte har tillgång till sina resurser, kan det inte rädda företag, kan det inte karantän och det kan inte ge ekonomiskt stöd för människor att inte arbeta," säger Pooria Asteraky, en teknisk entreprenör som ibland samråder för Irans M Telekommunikation Ministeriet.

Den som bär skulden, åsynen av överfyllda sjukhus, massgravar och läkare som vädjar om medicinsk utrustning har vunnit en del internationell sympati, särskilt bland länder som redan motsätter sig Trumpadministrationens ensidiga tillbakadragande från iranier kärnenergiavtalet och införandet av sanktioner.

Ekonomisk nöd förde iranier på gatorna i november, och regeringen är medveten om att den skulle kunna göra det igen nu när ekonomin är ännu värre. Att skylla på USA kan avleda en del av den ilskan.

På tisdagen skickade 33 amerikanska senatorer och företrädare ett brev till Trumpadministrationen och uppmanade den att skjuta upp sanktionerna som "en humanitär gest till det iranska folket" och att "hitta ett sätt" att leverera direktstöd.

Europeiska unionen donerade 22 miljoner dollar i humanitärt bistånd till Iran förra veckan, och Japan skickade 23,5 miljoner dollar. På tisdagen exporterade EU medicinska varor till Iran i sin första användning av en finansiell mekanism som inrättades förra året för att göra det möjligt för europeiska företag att arbeta runt amerikanska sanktioner.

"USA. sanktioner bör inte bidra till denna humanitära katastrof", sade senator Bernie Sanders, en av undertecknarna, i ett uttalande på tisdagen. Han tillade: "Varje land på jorden kommer att påverkas av coronavirus. Vi är alla i detta tillsammans. Om det någonsin fanns ett tillfälle att visa varandra aldrig tidigare skådat samarbete och stöd internationellt, är detta det ögonblicket."Gå till Källa