Rika européer fly virus för 2: a hem, sprida rädsla och raseri

ÎLE DE NOIRMOUTIER, Frankrike – På deras fridfulla ö utanför Frankrikes Atlantkust, såg några av lokalbefolkningen, med växande fruktan och ilska, bilderna från Paris. Som rykten började cirkulera om en nära förestående rikstäckande lockdown att hejda coronavirus utbrott, horder av parisare fastnat i tåg, en udda surfbräda ibland sticker ut ur mängden.

Det var ingen tvekan om deras destination.

"Oansvarigt och själviskt", tyckte Dr Cyrille Vartanian, en av de sex läkare på Noirmoutier. Med lite tid över – Paris var ungefär fem timmar bort – en lokal borgmästare, Noël Faucher, flyttade för att blockera den enda bron till fastlandet. Men de nationella myndigheterna sa att det skulle vara olagligt.

"Vi var maktlösa eftersom människor inte var begränsade till sina huvudsakliga bostäder," Mr Faucher mindes, beskriver tillströmningen som "en invasion."

Över en natt nästan fördubblades öns befolkning till 20 000. Nästan två veckor efter att den landsomfattande nedstängningen trädde i kraft den 17 mars finns ett 70-tal misstänkta fall av coronaviruset på ön.

I Frankrike och i hela Europa har välbärgade stadsbor decamping epicenters av krisen till sina fritidshus, där närheten till havet eller bergen minskar obehag av inneslutning och en anständig internetlänk tillåter distansarbete. Men de ger också farhågor om att de kommer att sprida viruset till regioner med få sjukhus för att hantera en ökning av de sjuka, vilket innebär större risk lokalbefolkningen som tenderar att vara äldre och har begränsade inkomster.

Kanske mer än något annat har tillströmningen till fritidshus antänt ilska över vad den globala pandemin blottlägger varje dag: den ständigt växande klyftan mellan rika och fattiga. Ingenstans är den ilskan råare än i Frankrike, som har 3,4 miljoner fritidshus – långt mer än någon av sina grannar – och vars inrikespolitik har roiled under de senaste åren av debatter om ojämlikhet.

Bild
t. Kredit... Dmitry Kostyukov för The New York Times

Till skillnad från den andra hemägande klassen, många européer står inför sannolikheten att tillbringa veckor i karantän i trånga utrymmen. Vissa har blivit uppsagda medan andra måste fortsätta att arbeta, ibland med begränsat skydd, i lågavlönade jobb som stormarknadskassare eller leverans som kräver kontakt med människor.

Till en början uppmanade den franska regeringen medborgarna att arbeta hemifrån för att bromsa spridningen av viruset. Men inför möjligheten att människor vägrar att arbeta på grund av hälsoriskerna, Bruno Le Maire, finansministern, uppmanade alla anställda från "verksamhet som är avgörande för hur landet fungerar för att gå till sina arbetsplatser."

Enligt både lokalbefolkningen och parisarna på ön anlände några urbaniter till Noirmoutier och begav sig direkt till stranden. De sågs picknick, kitesurfing, jogging och cykling. I vedergällning, däck på ungefär ett halvt dussin bilar med Paris plattor skars.

"Deras beteende var oacceptabelt", säger Frédéric Boucard, 47, en ostronodlare. "Det är som om de var på semester."

En annan lokal, Claude Gouraud, 55, sade: "Vi borde ha blockerat bron veckor sedan."

I Italien, för närvarande den europeiska nation med flest infektioner och dödsfall, flydde många söderut från den hårt drabbade norr, regionen först sätta i lockdown. Även om hårda siffror inte är tillgängliga, har vissa tjänstemän i söder tillskrivit nya infektioner till tillströmningen. Förra veckan sade Ruggero Razza, den sicilianska regionfullmäktige medlem för hälsa, på TV att många av de nya infektionerna på Sicilien – 846 på den dagen ensam – orsakades av en tillströmning av nästan 40.000 människor från andra regioner.

I Spanien packade José María Aznar, den tidigare premiärministern, sina väskor för sin semestervilla i Marbella, en kändisresort vid Medelhavet, och lämnade Madrid samma dag som huvudstaden stängde alla skolor och universitet. Flytten underblåst ilska över sociala medier samt samtal för att övervaka Mr Aznar och låsa in honom i sin villa.

I Tyskland har myndigheterna avskräckt människor från att flytta till sina fritidshus. I den norra delstaten Mecklenburg-Vorpommern, när polisen övervakade statsgränserna, förbjöd tjänstemän människor att använda sina hem i landet om de inte hade kommit för att arbeta.

Hotell i Tyskland har beordrats att stänga. Men Grand Hotel Sonnenbichl, vid foten av de bayerska Alperna, fick särskilt tillstånd att hålla öppet för en gäst och hela hans följe: Kung Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun av Thailand. En frekvent besökare till Bayern, äger kungen också en villa vid sjön i Tutzing, sydväst om München.

I Grekland meddelade premiärminister Kyriakos Mitsotakis en landsomfattande nedstängning förra veckan efter att tusentals stadsbor ignorerat hans vädjanden om att stanna hemma och flydde till byar och öar, som inte kan hantera coronavirusfall om de anländer.

Förra veckan bad borgmästarna på flera Egeiska öarna regeringen att stävja ankomster från fastlandet. Borgmästarens kontor på Milos beskrev de senaste ankomsterna som "trojanska hästar som kan sprida viruset till samhället.''

Andra länder – däribland Belgien, Norge och Kroatien – har uttryckligen förbjudit människor att åka till sina fritidshus för karantän.

Trots att många rika franska äger fritidshus, vilket ökar risken för spridning av viruset, har regeringen inte begränsad tillgång. Faktum är att Frankrike har en lång historia av utvandring från huvudstaden under osäkra tider, eftersom tidigare utbrott av pesten och kolera, tillsammans med politiska problem, har skickat den parisiska eliten till landsbygden.

Sociala eliter har alltid haft en fot i staden och en i landet, säger Jean Viard, sociolog vid National Center for Scientific Research i Paris. "Att lämna staden i tider av epidemier har alltid varit regel."

Den coronavirus sprider sig över Frankrike som den senaste tidens "Gula västarna" rörelsen har förstärkt den historiska uppdelningen mellan Paris och resten av landet, tillade han.

På Noirmoutier, sade borgmästaren, Mr Faucher, han undrade om den franska regeringens avslappnade inställning till fritidshus återspeglade en missriktad "önskan att lindra trycket på Paris," där sjukhusen översvämmas med infekterade patienter.

Men Noirmoutier har ingen möjlighet att behandla allvarliga tillstånd, med närmaste akutmottagning mer än 25 miles away, sade han.

Även Dr Vartanian sa att det var för tidigt att dra en direkt koppling från coronavirus fall som har dykt upp på ön till de nyanlända, "det är väl känt att viruset inte rör sig av sig själv; den rör sig med populationer."

Den 16 mars skickade nyhetsrapporter om en nära förestående nedstängning tiotusentals parisare klättra. Tågstationer upplevde en plötslig, enorm våg av avgångar, enligt S.N.C.F., Frankrikes nationella järnväg.

Bilägare kunde ses fyllning tillhörigheter i sina fordon, särskilt i de rikare områden som den 16: e arrondissementet, där 15 procent till 20 procent beräknas ha decamped, säger Danièle Giazzi, distriktets borgmästare.

Spänningarna var bestämt kick de första dagarna, efter parisarna steg ned på ön.

Om de inte var kite surfing, parisarna var hamstring. På ett bageri i ett område som heter L'Épine, en parisisk kvar med 20 baguetter i famnen. På en ekologisk stormarknad, en annan parisisk bunkrade upp på ekologisk kattmat, och ännu en fyllde en kundvagn med $ 325 värde av livsmedel. Lokalbefolkningen och parisarna kämpade över de färska grönsaker som levererades klockan 10.00.

"De trängdes min handledare av färska grönsaker i att försöka skapa en väg från den första purjolök till den största purjolök," säger Isis Reininger, chef för snabbköpet.

Saker och ting har lugnat ner sig tack vare brottsbekämpning, borgmästare Faucher sa. En helikopter flyger lågt över stranden för att genomdriva ett nytt förbud, rapporterar inkräktare till poliser på marken. Patruller har utfärdat 50 varningar till personer som struntar i reglerna.

Bruce Kelley, en amerikan från Connecticut, och hans franska fru körde ner från Paris till deras fritidshus, se till att ta sin bil med icke-parisiska plattor.

"Att lämna hemmet är en självisk handling, och det är alltid på våra sinnen till viss del," Mr Kelley, 59, sa, står bredvid sin Volvo SUV. "Det som verkligen var brutalt får höra att vi inte kunde gå till stranden här, eftersom stranden ligger 200 meter från vårt hem, och ingen är där."

Rapporteringen bidrogs av Raphael Minder i Madrid; Katrin Bennhold och Christopher Schuetze i Berlin; Emma Bubola i Rom; Niki Kitsantonis i Aten; och Joe Orovic i Zagreb, Kroatien.