Greta Thunberg tror att hon hade Coronavirus men kunde inte bli testad

Greta Thunberg har samlat på sig en stor följare för sin klimatkrisaktivism. Time Magazine utsåg henne till Årets person för 2019. Nu använder Thunberg sin plattform för att ta itu med spridningen av nya coronavirus (COVID-19). Hon delade med sig av sina senaste kamper och råd till andra i ett Instagram-inlägg den 24 mars.

Greta Thunberg tror att hon har coronavirus men kan inte testas

Thunberg berättade för sina följare att hon har isolerat sig själv i två veckor. Hon reste runt i Centraleuropa med sin far och de höll sig borta från sin mor och syster när de återvände. Hon började må illa för tio dagar sen.

"Jag började känna en del symptom, precis samtidigt som min far – som reste med mig från Bryssel", skrev Thunberg. – Jag kände mig trött, fick rysningar, ont i halsen och hostade. Min pappa upplevde samma symptom, men mycket mer intensiv och med feber."

I sitt hem i Sverige kan hon inte få ett COVID-19-test, ungefär som i många länder runt om i världen.

Greta Thunberg | Thierry Monasse/Getty Bilder

"I Sverige kan du inte testa dig själv för COVID-19 om du inte är i behov av framväxande medicinsk behandling", skrev Thunberg. – Alla mår dåligt blir tillsagda att stanna hemma och isolera sig. Jag har därför inte testats för COVID-19, men det är mycket troligt att jag har haft det, med tanke på de kombinerade symptom och omständigheter."

Greta Thunberg varnar för att man inte behöver känna sig så sjuk för att ha coronavirus

Thunberg säger att hon mår bättre nu, men hon vill att alla ska förstå något om coronavirussymtom. De kan känna sig milda jämfört med andra sjukdomar, så ignorera dem inte.

"Nu har jag i princip återhämtat mig, men – OCH DET HÄR ÄR SUMMAN AV KARDEMUMMAN: Jag kände mig nästan inte sjuk", skrev Thunberg. "Min sista förkylning var mycket värre än så här! Hade det inte varit för någon annan som har viruset samtidigt kanske jag inte ens misstänkt något. Då hade jag bara trott att jag kände mig ovanligt trött med lite hosta."

Thunberg vidtog förebyggande åtgärder så att hon inte skulle sprida något till sina nära och kära eller allmänheten. Om hon hade coronavirus, höll hon det inneslutet. Om hon inte gjorde det, ingen skada ske.

Coronavirus kan ha nått Greta ThunbergCoronavirus kan ha nått Greta Thunberg
Greta Thunberg | Thierry Monasse/Getty Bilder

"Det här är det som gör det så mycket farligare", varnade Thunberg. " Många (särskilt ungdomar) kanske inte märker några symtom alls, eller mycket milda symtom. Då vet de inte att de har viruset och kan vidarebefordra det till människor i riskgrupper. Vi som inte tillhör en riskgrupp har ett enormt ansvar, våra handlingar kan vara skillnaden mellan liv och död för många andra."

Gå med henne i självisolering

Många kändisar ansluter sig till statliga och stadens regeringar i att rekommendera stanna hemma för att platta kurvan på spridningen av coronavirus. Inte alla lyssnar, som studenter fortsatte att fira vårlovet och kändisar som Evangeline Lilly avvisade självisolering. Thunberg är van att stödja forskare mot bakgrund av skepsis från andra, inklusive kändisar.

Visa det här inlägget på Instagram

De senaste två veckorna har jag stannat inne. När jag återvände från min resa runt Centraleuropa isolerade jag mig själv (i en lånad lägenhet bort från min mor och syster) eftersom antalet fall av COVID-19 (i Tyskland till exempel) liknade Italien i början. För ungefär tio dagar sedan började jag känna en del symptom, exakt samtidigt som min far – som reste med mig från Bryssel. Jag kände mig trött, hade rysningar, ont i halsen och hostade. Min pappa upplevde samma symptom, men mycket mer intensiv och med feber. I Sverige kan du inte testa dig själv för COVID-19 om du inte är i behov av framväxande medicinsk behandling. Alla mår dåligt blir tillsagda att stanna hemma och isolera sig. Jag har därför inte testats för COVID-19, men det är mycket troligt att jag har haft det, med tanke på de kombinerade symptom och omständigheter. Nu har jag i princip återhämtat sig, men – och detta är summan av kardemumman: Jag nästan inte mår dåligt. Min sista förkylning var mycket värre än så här! Hade det inte varit för någon annan som har viruset simultainously jag kanske inte ens har misstänkt något. Då hade jag bara trott att jag kände mig ovanligt trött med lite hosta. Och detta är det som gör det så mycket farligare. Många (särskilt ungdomar) kanske inte märker några symtom alls, eller mycket milda symtom. Då vet de inte att de har viruset och kan vidarebefordra det till människor i riskgrupper. Vi som inte tillhör en riskgrupp har ett enormt ansvar, våra handlingar kan vara skillnaden mellan liv och död för många andra. Tänk på detta, följ råden från experter och lokala myndigheter och #StayAtHome för att bromsa spridningen av viruset. Och kom ihåg att alltid ta hand om varandra och hjälpa de behövande. #COVID #flattenthecurve

Ett inlägg delat av Greta Thunberg (@gretathunberg) på

"Tänk på det, följ råden från experter och lokala myndigheter och #StayAtHome för att bromsa spridningen av viruset", avslutade Thunberg. " Och kom ihåg att alltid ta hand om varandra och hjälpa de behövande. #COVID #flattenthecurve"

Gå till Källa